Hoe laat je een kleine kamer groter lijken?

Laat me raden. Je hebt spiegels tegenover een raam geprobeerd, magische kleuren om de muren uit te breiden, de gordijnen weggegooid om meer licht binnen te laten...

Er zijn talloze ontwerptips. Sommige zijn nuttig en andere zijn tijdverspilling. Ik ben hier om u te vertellen wat bewezen heeft te werken.

 

Nieuwsgierig? Lees hieronder de bewezen truc om een kleine kamer groter te laten lijken.


Design ontmoet wetenschap: de oorsprong van deze home decor truc

Het internet staat vol met informatie over hoe je een kamer groter kunt laten lijken. Ik heb veel topberichten en artikelen over dit onderwerp gelezen en hoewel de meeste nuttig advies geven, is het moeilijk om te weten wat werkt… Wie heeft de tijd om ze allemaal te proberen?

De ABCD formule om een kleine kamer groter te laten lijken

Hier is het!  De formule die ik heb samengesteld en gemakshalve ABCD heb genoemd. Ik raad aan de stappen te volgen om de wetenschap erachter te begrijpen en er het beste van te maken.

A voor "Ask yourself"

Laten we beginnen met wat zelfreflectie. OK, denk eens na over deze vragen voordat je een kleine kamer inricht:

  • Wat zijn de voordelen van een kleine kamer? En de nadelen?
  • Wat heb ik aan de illusie van meer ruimte?
  • Wil ik deze kamer echt groter laten aanvoelen? Of zit me iets anders dwars?

Maar een belangrijk punt: het zal de resulterende inrichtingsstijl domineren. Dit betekent dat de stappen die u nu gaat lezen sommige inrichtingsstijlen zullen aanvullen. De formule zal echter minder compatibel zijn met andere - sorry, maximalisten.

Daarom is het beste om het alleen te gebruiken in kamers die het echt nodig hebben. Zoals een compacte woonkamer, een kleine keuken of zelfs een smalle gang. En het toilet onder de trap? Die kun je het beste gezellig houden.

B voor "Brightness"

Ben je klaar om de verfroller te pakken? Goed, want het is tijd om te knoeien. Kun je raden wat de ideale kleur is om een kleine kamer groter te laten lijken?

Wit 

Wit weerkaatst het licht in de kamer, vermindert schaduwen en verhoogt de helderheid. Verschillen in licht, wanneer het ene deel van de kamer licht is en het andere donker, zorgen ervoor dat kleine ruimtes aanvoelen als een schoenendoos. Mijn hedendaagse make-over van de woonkamer is een duidelijk voorbeeld van het gebruik van wit in een kleine kamer.

 

Maar je kunt ook kleur gebruiken!

Je kunt de muren en het plafond een veel lichtere tint geven van welke kleur dan ook. Hier zijn geen grenzen. U kunt bijvoorbeeld veel witte verf toevoegen aan de door u gekozen kleur blik. Het is ook goed om te weten dat muren en plafond verschillende kleuren kunnen hebben, zolang ze maar allebei licht zijn.

Geheime tip: lichte, onverzadigde verfkleuren zijn ideaal om een kleine kamer groter te doen lijken.

 

Hoe zit het met de tip "koele kleuren doen de muren terugwijken" waar je misschien wel eens van gehoord hebt. Zal de kamer groter kijken als u hem koel wit of lichtblauw schildert?

C voor "Contrast"

Als het uw missie is het gevoel van ruimtelijkheid in een kamer te versterken, dan is een hoog contrast uw grootste vijand.

Het begrip contrast kan wat abstract klinken. Een laag contrast betekent dat wanneer u uw ogen dichtknijpt en in de kamer rondkijkt, de voorwerpen in elkaar overlopen. Maar als het contrast hoog is, zijn de contouren van dingen nog steeds duidelijk zichtbaar, omdat ze afsteken tegen de achtergrond.

 

Er is een eenvoudige manier om het visuele contrast in de kamer te verminderen:

Gebruik materialen en stoffen in iets andere, maar altijd lichte, kleuren. Dit geldt voor het hele kleurenschema van de kamer, van muurkleur tot meubilair en accessoires.

 

In een ideaal scenario met weinig contrast zou alles in de kamer dezelfde kleur hebben. In werkelijkheid kunt u andere lichte kleuren toevoegen om de ruimte spannender te maken.

U kunt zelfs verschillende van deze lichte en kleuren combineren, zolang ze maar op elkaar lijken. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat objecten niet te veel afsteken tegen de achtergrond, en tegelijkertijd te zorgen voor afwisseling in het kleurengamma.

D voor "Declutter"

Weg met de rommel!

Het is verbazingwekkend hoeveel spullen we in de loop der jaren verzamelen. Doe alles weg wat geen waarde toevoegt aan je leven, zowel vanuit praktisch als esthetisch oogpunt. Als je het niet gebruikt of er niet van houdt, doneer het dan aan liefdadigheidsinstellingen of verkoop het online.

Overtollige spullen zorgen voor te veel focuspunten voor je ogen, waardoor de gezellige sfeer verdwijnt. Hierdoor mislukken alle pogingen om een kleine kamer groter te laten lijken.

 

Ruim de ruimte op en je voelt de kamer om je heen groeien.

 

Gebruik voor de styling van de kamer een paar zorgvuldig gekozen accessoires om de ruimte interessanter te maken. Zorg ervoor dat je de richtlijnen voor hoge helderheid en laag contrast respecteert. En - in plaats van te spelen met de kleur van ornamenten - probeer vorm, textuur en afwerking te gebruiken om de ruimte interessant te maken.

 

Klaar om uw kleine kamer ruimer te laten lijken?

Zoals u ziet, is deze formule vrij strikt qua stijl. Ze lijkt het meest geschikt voor volledig witte Scandinavische of minimalistische interieurs. Toch passen ook andere stijlen bij deze formule. Denk aan Californisch, aards mediterraan en zelfs shabby chic, de landelijke stijl.

Nu, gewapend met deze kennis, kunt u kiezen wat u wilt doen. Probeer verschillende dingen, wees creatief, en onthoud dat er geen goed of fout is als je experimenteert met design.